Zpět

Baseballová Extraliga startuje

Baseballová Extraliga startuje

Třebíč čeká na úvod úřadující mistr v televizním utkání!

Už v pátek 12. dubna 2024 se rozběhne nový ročník nejvyšší baseballové soutěže. A jediný zástupce Vysočiny, tým Třebíč Nuclears, do něj vstoupí pěkně zostra. V rámci Opening Game totiž Na Hvězdě přivítá od 19 hodin úřadující mistry Draky Brno. Atraktivní duel se dostal hned také do hledáčku České televize, která jej odvysílá v přímém přenosu na internetovém kanálu ČT sport Plus.

V rámci přípravy se hráči Nuclears utkali se zástupci nejvyšších soutěží z Francie, Rakouska a Německa. Hrajícího trenéra Třebíče Jeffa Barto jsme se zeptali, jak s ní byl spokojený a s jakými cíli jeho tým do nového ročníku Extraligy vstupuje.

„Předsezónní příprava se vydařila. Letos nám vyšlo skvělé počasí, které umožnilo být venku téměř celý březen. Měli jsme také štěstí, že k nám přijely tři silné kluby z různých koutů Evropy. Jsem nesmírně spokojený s tím, jak tvrdě naši kluci pracovali v posilovně a trénovali pálku v klecích. A náš cíl? Ten je každý rok stejný – hrát tvrdě a co nejlépe. Pak můžeme doufat, že nás to připraví na příležitost v play off.“

Letos nás čeká v Extralize velká změna. Co podle vás týmům a divákům přinese zrušení Top 6 a rozšíření základní části, kde nově budete hrát hned 35 zápasů, takže na každého ze soupeřů narazíte rovnou pětkrát?

„Líbí se mi to, vracíme se k tradičnímu průběhu sezóny, který je běžný po celém světě. Top 6 měla určitý smysl, když bylo v soutěži 10 týmů. Když ale vlastně nezáleželo na tom, jestli skončíte v základní části na 1. nebo 6. místě, vytratil se původní význam, aby záleželo na každém zápase. Série pěti utkání každý s každým má oproti tomu větší smysl. A všichni se budou snažit vybojovat vítězství v každé sérii.“

Hodně se mluví o tom, že klíčová budou vždy druhá utkání každé série, kde musí nastupovat jen čeští nadhazovači. Což nově platí i pro play off. Máte stejný názor a bude to podle vás pro Třebíč výhoda?

„Toto platilo i v minulé sezóně, ale jen v základní části. Je to dobré pravidlo, které nutí kluby nasazovat na celý zápas pouze české nadhazovače. Pro nás to není problém, protože máme více nadhazovačů, které můžeme v tom zápase využít v různých rolích. V tomto ohledu jsme ve skvělé pozici.“

Do týmu přišli dva noví hráči ze zahraničí. Jaké budou jejich hlavní role a co by měli do týmu přinést?

„S takzvanými Importy je to v podstatě každou sezónu stejné. Přivádíte je proto, aby se stali nesmírně důležitou součástí týmu. Budou tak co nejvíce v sestavě a na hřišti je budeme využívat při každé příležitosti. Očekáváme od nich velké věci, stejně jako od všech ostatních hráčů.“

Zkušený havajský baseballista Breland Almadova strávil celkem dvanáct let v profesionálních ligách za oceánem. Z toho čtyři sezóny v systému organizace Arizona DiamondBacks, která si ho vybrala v draftu MLB 2012. V posledních dvou letech oblékal dres Party Animals, s kterými hrávali Banana Ball proti známému týmu Savannah Bananas a bavil fanoušky baseballu po celých Spojených Státech. Nyní bude bavit svými výkony fanoušky v Česku. Během přípravného utkání s týmem německé Bundesligy Mnichov Disciples už stihl odpálit svůj první homerun v dresu Třebíče Nuclears, který bude letošní sezónu oblékat.
Foto: Robert Vávra

Začátek sezóny budete hrát bez mladíků, kteří teď působí v zámoří. Pavel Jozek junior a Filip Kollmann se k Nuclears připojí v průběhu základní části. Do soutěže by tedy měli vstoupit dobře rozehraní. Na jaká další jména se můžeme těšit z řad mladých hráčů?

„Máme několik mladíků, kteří tvrdě pracují na tom, aby se dobře začlenili do svých každodenních rolí. Dobře si zapamatujte jména jako Vojtěch Šabacký, Jan Bilíček, nebo Honza Urbánek. To jsou junioři, od kterých si všichni slibujeme velké věci a měli bychom je pravidelně nacházet v základní sestavě. Nezapomínejme také, že i našim kmenovým hráčům, jako jsou Mirek Křivánek, Patrik Kadrnožka, nebo nadhazovači – Lukášové Hlouch, Pacal a Smejkal, těm všem je teprve kolem dvaceti let. I s několikaletými zkušenostmi z Extraligy, které už posbírali, se ve své mladé baseballové kariéře teprve vyvíjejí. A to je skvělá zpráva pro mladý rostoucí klub, jakým Třebíč Nuclears je.“

Základem třebíčského extraligového týmu jsou vlastní odchovanci. Diváci se opět můžou těšit na řadu juniorů. K mladíkům se stále počítá i řada kmenových hráčů, kterým je sice teprve kolem dvaceti let, ale už v nejvyšší soutěži posbírali řadu zkušeností. Jedním z nich je i Miroslav Křivánek.
Foto: Robert Vávra

Podle amerického kouče se tak máme při zápasech na co těšit. Nenechte si ujít nezapomenutelnou atmosféru večerních utkání ve sportovním areálu Na Hvězdě v Třebíči. První letošní duel Nuclears v Extralize si můžete užít už tento pátek 12. dubna 2024 od 19 hodin.