Zpět

Třebíč slaví postup do play-off!

Třebíč slaví postup do play-off!

Historický úspěch slaví baseballisté Nuclears, kterým se podařilo postoupit mezi šestici nejlepších extraligových týmů a v další části soutěže budou součástí bojů o titul. Klíčovou desátou výhru v základní části přitom hráči z Vysočiny urvali proti lídrovi extraligy Drakům Brno. V letošní sezóně to byla pro dvaadvacetinásobné mistry teprve druhá porážka. Definitivu postupu pak přineslo Nuclears sobotní zaváhání Hluboké. Třebíči play-off v minulých letech několikrát uteklo doslova o vlásek, kdy při stejném počtu bodů rozhodoval o postupu výsledek vzájemné série týmů. Letos se tak konečně podařilo naplnit dlouhodobý cíl klubu.

Důležitou výhru Nuclears nad Draky v Brně mohli diváci sledovat prostřednictvím vysílání ČT sport Plus. Televizní zápas nabídl několik zvratů a velké emoce, kdy se domácí nechali strhnout výroky rozhodčího a hned několik Draků bylo vyloučeno. Hlavně horkokrevného Venezuelce Pabela Manzanera museli spoluhráči hodně držet. K vidění byl ale především kvalitní baseball s velkým množstvím odpalů.

Domácí se ujali dvoubodového vedení hned v první směně, jenže Třebíč ve druhém inningu pěti doběhy skóre otočila. Na to zareagoval obratem útok Draků a po třech směnách bylo znovu vyrovnáno. Důležité tři body přidali hráči Třebíče v šesté směně a domácí museli znovu dotahovat. V posledním inningu ještě situaci zdramatizoval Jakub Hajtmar, který odpalem za plot snížil na rozdíl jediného bodu. Víc ale Kanaďan Ryan Johnson na nadhozu ve spolupráci s obranou Nuclears soupeři nedovolil a senzační výhra 8:7 byla na světě.

Na kopci se za Třebíč představil v prvních třech směnách ještě mladý odchovanec Nuclears Lukáš Smejkal. V útoku zaznamenal tři hity Američan Jaylyn Williams. Po dvou úspěšných odpalech přidali Tadeáš Kalčev, Dominik Doležal, Robin Vávra a Kanaďan Ryan Johnson. „Zápas se nám povedl. Bylo to napínavé utkání až do posledního inningu. Nakonec jsme výsledek udrželi, takže jsme mohli slavit naši druhou výhru proti Drakům v Extralize.“ Řekl po utkání hráč třetí mety a odchovanec Nuclears Patrik Kadrnožka.

V sobotu se série přesunula na třebíčskou Hvězdu, kam přišel domácí baseballisty podpořit také dvojnásobný vítěz Stanley Cupu a legenda hokejového klubu New Jersey Devils Patrik Eliáš. Utkání mělo dlouho vyrovnaný průběh a o výsledku rozhodla jediná velká směna Draků, kteří v šestém inningu odskočili Třebíči šesti doběhy. I přes porážku 3:8 měli hráči Nuclears důvod k oslavám, protože v Praze podlehla Hluboká týmu Eagles, což Třebíči potvrdilo postup do play-off.

Na nadhozu se za domácí Nuclears představila baterie mladíků Lukáš Pacal, Adam Veselý, Filip Kollmann a Tadeáš Kalčev. Na pálce si z třebíčských hráčů připsal dva úspěšné odpaly a jeden doběh Robin Vávra. Hit se dvěma staženými body přidal Kanaďan Ryan Johnson.

Podobný průběh měl i třetí zápas vzájemné série. O výsledku rozhodla pátá směna, ve které Draci prolomili nadhoz a obranu Třebíče devíti doběhy včetně tříbodového homerunu Milana Prokopa. Domácí hráči dokázali čtyřmi doběhy snížit v sedmé směně. Na konečných 4:10 pak skóre upravil soupeř v osmém inningu.

Na nadhozu se za Třebíč vystřídali Venezuelec Orlando Romero, Američan Jeff Barto a Tadeáš Kalčev. Dva úspěšné odpaly si připsali Robin Vávra a Dominik Doležal.

Nedělní program Na Hvězdě se nesl ve znamení Dne matek, kdy přítomné maminky dostaly od svých synů, hráčů Třebíče, v rámci slavnostního zahájení malou kytičku jako poděkování.

O víkendu čeká baseballisty Nuclears závěrečná série základní části s Eagles Praha. Poslední zápas bude hostit v neděli 15. května 2022 sportovní areál Na Hvězdě v Třebíči. Utkání, jehož součástí bude Army Day s přeletem vrtulníku a doprovodným programem s ukázkami výcviku dravců a bojové techniky 22. základny vrtulníkového letectva Armády České republiky, začíná v 16 hodin.