Zpět

Nejlepší baseballisté zamíří i na Vysočinu

Nejlepší baseballisté zamíří i na Vysočinu

Třebíč bude jedním z pěti měst, kde se v příštím roce odehraje baseballové mistrovství Evropy mužů. To se stane největší a nejvýznamnější akcí starého kontinentu. A teprve podruhé v historii bude mít šestnáct účastníků. České republice zatím cenný kov z ME v této kategorii chybí, takže tým, který se letos probojoval na World Baseball Clasic, turnaj považovaný za neoficiální mistrovství světa profesionálů, má cíl jasný – udělá vše pro to, aby vybojoval medaili.

A Češi také už znají své soupeře. Rozlosování proběhlo v Rezidenci primátora hlavního města Prahy za přítomnosti prezidenta mezinárodní federace WBSC Europe Krunoslava Karina. Za baseballový klub Třebíč Nuclears se slavnostního aktu zúčastnil jeho předseda Jan Urbánek a sportovní manažer Pavel Jozek. České reprezentaci určil los za soupeře Španělsko, Rakousko a Řecko. Jejich základní skupina A se odehraje v Ostravě a zápasy o umístění ji čekají v Brně.

Součástí losování bylo také představení všech stadionů. Hrát se bude v Praze, Brně, Ostravě, Třebíči a v Blansku. Která utkání se odehrají Na Hvězdě v Třebíči, zatím určeno nebylo. „Česká baseballová asociace má ambice uspořádat nejlepší kontinentální šampionát v historii. A je velkou ctí, že si jako jeden ze stadionů vybrala právě domovské hřiště Nuclears.“ Říká předseda třebíčského klubu Jan Urbánek. „V rámci příprav na ME v těchto dnech realizujeme modernizaci areálu, kde se rozšíří zázemí pro hráče a vyroste umělé osvětlení. Diváci se tak mohou těšit také na atraktivní večerní utkání.“ Doplňuje Urbánek informace k šampionátu.

Ve skupině B na sebe narazí Itálie, Velká Británie, Švédsko a Maďarsko. Titul obhajuje Nizozemsko, které ve skupině C čeká Chorvatsko, Ukrajina a Francie. A konečně v základní skupině D budou hrát Izrael, Belgie, Německo a Švýcarsko. Největší baseballový turnaj, který kdy byl v ČR, se bude hrát od 24. září do 1. října 2023.

Na šesti stadionech v pěti městech se bude příští rok hrát nejvýznamnější baseballový turnaj starého kontinentu. Zástupci pořadatelských klubů mistrovství Evropy mužů symbolicky převzali na baseballovém galavečeru vlajku Světové baseballové a softballové konfederace (WBSC). Čtvrtý zprava stojí předseda Třebíč Nuclears Jan Urbánek a po jeho pravici sportovní manažer klubu Pavel Jozek. Na plátně za jejich hlavami je právě představován sportovní areál Na Hvězdě v Třebíči, kde se na podzim odehraje část šampionátu. Foto: Lenka Brožová