Zpět

Japonský sen s třebíčskými baseballisty

Japonský sen s třebíčskými baseballisty

Jako pohádka se může zdát cesta českých baseballistů na největší turnaj World Baseball Classic (WBC). Už jen postupem z kvalifikace mezi nejlepší národní týmy složené téměř výhradně z profesionálů na sebe tým amatérů ze srdce Evropy strhl oprávněnou pozornost. V Japonsku pak byli čeští hráči, mezi kterými měla své čtyři zástupce i Třebíč, rovnocennými soupeři těm největším hvězdám. Své heslo – „Malá země, velké sny“ navíc Česká republika završila čtvrtým místem ve skupině, což naší zemi zajistilo přímou účast i na dalším ročníku WBC v roce 2026.

Především svojí bojovností si Češi získali respekt týmů a srdce fanoušků po celém světě. Není divu, že přenosy České televize trhaly rekordy a staly se nejsledovanějšími v celé historii vysílání baseballových zápasů u nás. Neuvěřitelnou atmosféru na zastřešeném stadionu Tokyo Dome s kapacitou 55 tisíc diváků si v národním dresu mohli užít i hráči z Vysočiny, které budete moci vídat už za pár dní v novém ročníku české Extraligy v týmu Třebíče Nuclears.

Hrající trenér Třebíče Jeff Barto dal svým výkonem na nadhozu naději českému týmu na otočení zápasu s Koreou. Na kopci vydržel víc jak pět směn a obdržel jediný doběh po solo homerunu.
Foto: Lenka Brožová

Hvězdou utkání s Koreou se stal hrající trenér Nuclears Jeff Barto, který nastupoval na nadhazovací kopec za nepříznivého stavu 0:6. Svým výkonem dokázal zastavit útok soupeře a dal svým spoluhráčům šanci na otočení zápasu. Češi sice nakonec prohráli 3:7, ale Korea určitě nepočítala s tím, že bude muset nasadit své nejlepší hráče a bát se o vítězství až do konce utkání. „Byla to ukázka toho, jaký jsme tým. Žádná ztráta pro nás není nedohnatelná. Musíme vždy jen zabrat. Udržet pár směn bez bodu a dát našemu útoku šanci. V baseballu je zkrátka možné cokoliv.“ Řekl v hodnocení zápasu Jeff.

Lukáš Hlouch začínal s baseballem v Třebíči a letos se do svého mateřského klubu Nuclears opět vrací. Na World Baseball Classic nastoupil jako nadhazovač před vyprodanou halou pro 55 tisíc diváků proti nejlepším pálkařům Japonska, v jejichž čele stojí světová superstar Shohei Ohtani.
Foto: Lenka Brožová

Opravdovým svátkem byl pro Čechy zápas proti světovému týmu číslo jedna, domácímu Japonsku. Že jasného favorita potrápíme a v úvodu třetí směny budeme vést 1:0 nečekal určitě nikdo. V dalším průběhu už Japonsko překvapení nedovolilo a vyhrálo 10:2. Před vyprodaným hledištěm do utkání zasáhli i hráči Nuclears. Lukáše Hloucha elitní pálkaři ze země vycházejícího slunce nešetřili. Přesto byl pro něj start proti nejlepším hráčům světa neocenitelnou zkušeností. V závěru poslední směny se na kopci představil také Jake Rabinowitz, bývalý hráč pražského Tempa a nová posila třebíčského týmu.

Utkání proti nejlepšímu týmu světa Japonsku uzavíral na nadhozu za Českou republiku Jake Rabinowitz, který před novou extraligovou sezónou přestoupil do Třebíče a bude oblékat dres Nuclears.
Foto: Lenka Brožová

„Jsem strašně pyšný a hrdý na kluky. Aby si to dokázal představit i fanoušek, který nezná baseball, tak to je, jako kdyby Zbrojovka Brno hrála během 24 hodin s Realem Madrid a s FC Barcelona.“ Řekl po dvojici utkání s asijskými celky během jediného dne manager českého týmu Pavel Chadim.

Závěrečný zápas s Austrálií ještě dával České republice šanci na postup ze skupiny, který by byl absolutní senzací. Po vyrovnaném průběhu si Austrálie vytvořila v závěrečných směnách náskok. Během osmého inningu Češi snížili dvěma doběhy a dohrávku utkání zdramatizovali obsazením všech met. Otočit zápas se jim ale už nepodařilo a prohráli 3:8.

Odchovanec Třebíče Nuclears Marek Krejčiřík se jako suplující běžec postaral o osmý bod českého týmu ve vítězném utkání proti Číně. Stejným způsobem skóroval také v zápase s Koreou.
Foto: Lenka Brožová

Díky vítězství 8:5 nad Čínou z úvodu turnaje si ale Česká republika zajistila čtvrté místo ve skupině a přímou účast na příštím ročníku nejprestižnějšího baseballového turnaje World Baseball Classic. O osmý bod proti Číně se postaral třebíčský odchovanec hrající v současnosti za brněnské Hrochy Marek Krejčiřík, který vystřídal v útoku na druhé metě kapitána týmu Petra Zýmu. Další doběh zaznamenal také jako suplující běžec v utkání s Koreou

Fanoušci baseballu na Vysočině se mohou těšit během zápasů nového ročníku nejvyšší soutěže na nejlepší české baseballisty, které teď vídali na televizních obrazovkách hrát proti největším světovým superstar. Extraliga se v třebíčském Sportovním areálu Na Hvězdě rozběhne už v pátek 31. března 2023 od 19:00 hodin, kdy bude domácí tým Nuclears hostit Eagles Praha. Zároveň půjde o první utkání pod novým umělým osvětlením.

Na závěr sezóny si pak na stadionu Nuclears můžete užít další baseballovou lahůdku. V září se totiž Na Hvězdě odehraje základní skupina B mistrovství Evropy mužů s týmem Itálie, který na probíhajícím WBC postoupil do čtvrtfinále, a Velkou Británií, která stále ještě o čtvrtfinále na World Baseball Classic bojuje.